Vineri, 3 martie, România a pierdut o fostă mare sportivă. Argentina Menis, medaliată la Jocurile Olimpice din 1972, multiplă campioană națională la aruncarea discului, a trecut în neființă la începutul lunii lui Mărțișor la vârsta de 74 de ani.
Începutul lunii martie vine cu o veste tristă pentru istoria sportului românesc. Argentina Menis a trecut în neființă la vârsta de 74 de ani.
Cea care s-a născut în Cernele, județul Dolj, a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 1972, disputate la Munchen. Disciplina care i-a adus recunoștință pe plan european și mondial a fost aruncarea discului. A reprezentat, de altfel, o urmașă demnă a Liei Manoliu, alături de care a concurat la competiția din ’72.
A obținut, de asemenea, medalia de argint și la Campionatul European din 1974, organizat la Roma, în capitala Italiei. Mai mult, pe 23 septembrie 1972 a stabilit recordul mondial pentru aruncarea discului. Acest rezultat a stat în picioare pentru următoarele opt luni.
Sportiva realiza performanța la Constanța, la chiar 13 zile după încheierea concursului olimpic, distanța aruncării fiind de 67.32 metri. Pe 25 mai 1973, însă, Faina Melnik, cea care i-a „furat” aurul olimpic la Munchen, i-a depășit această performanță, aruncând 69.48 de metri.
După ediția din 1972, a mai participat și la competiția organizată la Montreal, în 1976. Avea, astfel, la activ, două turnee consecutive ale Jocurilor Olimpice. Din nefericire, Argentina Menis nu a putut să obțină în Canada un rezultat cel puțin la fel de bun precum în Germania Federală.
Clubul la care a fost legitimată, încă din 1967, a fost CS Dinamo București. Ulterior, după retragerea din activitatea sportivă, aceasta a lucrat tot în „Ștefan cel Mare”, în cadrul secției tehnice.
Începuturile Argentinei Menis în sport sunt strâns legate de practicarea atletismului, sub îndrumarea antrenorului Mihai Nistor.
Totuși, în cadrul Liceului cu Program Sportiv din Craiova, viitoarea campioană s-a specializat, antrenată de profesorul Ion Rinderiu, la aruncarea discului. La vârstă de 19 ani, a făcut trecerea în Capitală, la alb-roșii.
În total, palmaresul acesteia mai conține, pe plan intern, nouă titluri naționale la seniori. A fost numită, după retragere, Maestru Emerit al Sportului.
Mai mult, în 2000, la răscruce de milenii, i-au fost conferite distincțiile Medalia Națională „Serviciul Credincios” clasa I și „Ordinul Militar” clasa I.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER